Przejdź do głównej zawartości

Nie bój się buraków


Buraki to tanie i łatwo dostępne warzywa. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgamy? Owszem, na Polskich stołach pojawiają się często w postaci zasmażanej czy marynowanej. Ale kto z nas na codzień robi sobie kanapki z burakiem, koktajle, soki czy sałatki ? 

Co kryją buraki ?
Moc witamin i minerałów ! 
❤️ prowitamina A  ( beta karoten ) - β-Karoten jest bezpieczną odmianą karotenu, gdyż organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna - nie możemy przedawkować prowitaminy. Przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami. Ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzrokusystemu immunologicznego. Dzięki antyoksydacyjnym właściwością beta karoten wiąże wolne rodniki, które bardzo niekorzystnie wpływają na życie komórkowe - niszczą błonę naszych komórek i stymulują je do niepotrzebnych podziałów -  tak często powstają guzy nowotworowe.❤️  Witamina C - Kolejny przeciwutleniacz, wspierający pracę układu odpornościowego. Witamina C posiada też zdolność wiązania wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega powstawaniu procesów neurodegeneracyjnych i kancerogennych (stymuluje produkcję interferonu niezwykle pomocnego w leczeniu chorób nowotworowych). Wzmacnia też naczynia krwionośne zapobiegając ich nadmiernemu pękaniu i powstawaniu żylaków.
❤️ Błonnik - Jego celem jest usprawnienie perystaltyki jelit, zwiększenie mas kałowych, zapobieganie zaparciom. Błonnik ten wiąże się z kwasami żółciowymi (będącymi produktem ubocznym cholesterolu) i usuwa je z organizmu (działanie hipolipidemiczne, zapobiegające chorobom układu krążenia). Włókno pokarmowe spowalnia uwalnianie glukozy, dzięki czemu nie dochodzi do dużego wyrzuty insuliny. Zapobiega insulinooporności. Wspomaga redukcję masy ciała❤️ Potas - Wysokie stężenie tego pierwiastka nadaje jabłkom właściwości zasadowe. Niech więc nie zmyli was kwaskowy smak tych owoców - jabłko, to świetny sposób na odkwaszenie organizmu.
Buraki w walce z nowotworem :Zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów-których buraki zawierają największe ilości-wspomaga walkę z rakiem. Związki te zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce, przeciwdzałają wielu innym nowotworom.W przypadku pacjentów po chemioterapii morfologia krwi uległa znaczącej poprawie po zastosowaniu kuracji buraczanej. Obiecujące są też doświadczenia w początkowym stadium nowotworu układu limfatycznego.
Buraki wspomagają naszą wątrobę (są też świetne na kaca !)

Z uwagi na działanie oczyszczające buraki świetnie wspomagają pracę wątroby, a dzięki właściwościom zasadotwórczym wspaniale znoszą kaca. Betamina reguluje pracę wątroby i przewodów żółciowych, a także woreczka żółciowego – jest to zatem znakomite lekarstwo dla wszystkich chorych na wątrobę czy woreczek żółciowy. Burak dzięki swoim właściwościom „spalającym tłuszcz” i chroniącym wątrobę, polecany jest także w przypadku gdy wątroba niedomaga z powodu tzw. problemu alkoholowego.








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce