Składniki na 5-6 porcji:
- filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć
Ci później jako domowa wędlina)
- sok z cytryny
- czubryca zielona
- 4 ząbki czosnku
- sos sojowy ciemny
Składniki na karmelizowane śliwki:
- 8 dużych śliw
- 1 łyżka miodu
- 1 niewielka papryczka chilli
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
Przygotowanie:
Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym
przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na
noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku: 10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później
45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika
naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi
śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami.
Karmelizowane śliwki:
Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć
do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do
lekkiego zredukowania płynu.
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (150 g
indyka): 197,6 kcal
B: 29,5 g
T: 1,4 g
W: 14,4 g
Bł: 1,3 g
Komentarze
Prześlij komentarz