Przejdź do głównej zawartości

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel



Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka.
Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD ! 

Witaminki, witaminki...
Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam !

💛 Witamina C
Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych: choroba Alzheimeraschizofreniistwardnienia rozsianegochoroby Parkinsona Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji - szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Zabija bakterie powodujące próchnicę. Dobroczynnie wpływa też na serce i układ nerwowy. 
💛 Tiamina (B1)
Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i jest aktywatorem istotnych enzymów.
Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Bierze udział w syntezie neurotransmiterów ( substancje przekaźnikowe w mózgu - niosą informacje do poszczególnych komórek nerwowych), które warunkują prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych.
💛 Niacyna (B3) 
Witamina PP warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych (estrogeny, progesterontestosteron, hydrokortyzol) oraz hormonów tarczycy – tyroksyny, i trzustki – insulinyuczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów. Niacyna należy do najbardziej trwałych witamin, jest bowiem mało wrażliwa na wysoką temperaturę oraz działanie tlenu i promieni UV
💛 Witamina E
Kolejny bardzo silny przeciwutleniacz. Wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych i kancerogenezie. Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny. Poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
💛 Potas 
Jest aktywatorem wielu enzymów. Wspomaga prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, wspiera odpowiedź komórkową, bierze udział w transporcie substancji odżywczych do komórek. Jest on również nieodzownym składnikiem przy pracy mięśni. Dzięki niemu mózg jest lepiej dotleniony, a to powoduje, że koncentracja i procesy myślowe ulegają poprawie. Obok sodu i chloru, potas stanowi podstawowy składnik elektrolityczny w komórkach ludzkiego organizmu. 
💛 Cynk
Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni i jest substratem niezbędnym do syntezy insuliny. Cynk umożliwia utrzymywanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi i jej zużycia przez tkanki. Poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego.  Jest skuteczny w leczeniu trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego (składnik diety na trądzik), poparzeń, wyprysków, wzmacnia włosy i paznokcie. 

Mamy nadzieje, że nabrałeś ochoty na pietruchę ! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce