Składniki:
- 1 jajko
- 2 pokrojone w kostkę pomidory
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- kromka żytniego pieczywa
- ulubione zioła ( my do tego przepisu używamy bazylii lub estragonu)
- sól i pieprz
Przygotowanie :
Na posmarowanej tłuszczem patelni zeszklij cebulkę. Dodaj pokrojone pomidory i sól. Duś przez chwilę, dopraw ulubionym ziołami, solą i pieprzem do smaku. Pomidory odsuń na jedną stronę patelni. Na drugiej posadź jajko, całość przykryj. Smaż do uzyskania ulubionej miękkości żółtka. Na oddzielnej suchej, rozgrzanej patelni przygotuj tosta. Jeśli masz możliwość, możesz przygotować go w tosterze. Na przygotowane pieczywo wyłóż pomidorki i jajko sadzone.
Wartość energetyczna 1 porcji : 272 kcal
B: 12,7 g
T: 12,1g
W: 28,2g
Bł: 7g
Komentarze
Prześlij komentarz