Przejdź do głównej zawartości

Cukrzyca II

Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Cukrzycy, a dzisiaj chciałybyśmy opowiedzieć Wam troszkę o cukrzycy typu II. Dlaczego właśnie o niej ? Nie wiemy czy wiesz, ale to paskudztwo zostało okrzyknięte chorobą cywilizacyjną naszych czasów. Co 7 sekund z powodu cukrzycy umiera jedna osoba, a ponad połowa chorych zmaga się właśnie z cukrzycą typu II...  Przerażony ? Nie bój się, możesz jej uniknąć, a jeśli już ją masz - możesz z nią walczyć ! 

Co to właściwie jest ?
Ogólnie cukrzyca jest chorobą objawiającą się różnego rodzaju zaburzeniami glikemii. Natomiast cukrzyca typu II (jest też nazywana cukrzycą insulinozależną) jest spowodowana niedoborem insuliny w naszym organizmie lub/i komórkową opornością na insulinę. W skrócie : trzustka chorego nie wydziela insuliny/wydziela ją w zbyt małej jakości/ wydzielana insulina jest "słabej jakości". Natomiast insulinooporność to "niechęć" pobierania insuliny przez receptory naszych komórek.

A jaki jest mechanizm ?
Zadaniem insuliny jest przyłączanie się do receptorów komórkowych - dzięki temu komórki są zdolne do przyjęcia glukozy krążącej we krwi. Jeśli insuliny nie ma, jest jej za mało lub komórki są na nią oporne (z bardzo różnych biochemicznych przyczyn), to nie są w stanie przyjąć i wykorzystać krążącej w ustroju glukozy. I tak właśnie zaczynają się zaburzenia glikemii...

Jesteś w grupie ryzyka ?
Jeśli :
- masz nadwagę ( BMI powyżej 25 )
- nie jesteś osobą aktywną
- prowadzisz niezdrowy tryb życia - w twoim jadłospisie często pojawiają się fast foody, słodycze, słone przekąski, słodkie napoje i tłuszcze nasycone
- jesz nieregularnie np. jadasz bardzo rzadko, a kiedy już zasiądziesz do stołu pochłaniasz ogromne porcje
- cukrzyca występowała w Twojej rodzinie już wcześniej (pokrewieństwo w pierwszej linii)
- masz zespół policystycznych jajników
- cierpisz na choroby układu krążenia
- w badaniach często występuje u Ciebie hiperlipidemia

to znaczy, że jesteś w grupie ryzyka ! Pilnuj się !

Po czym rozpoznać cukrzycę ?
Najbardziej swoistym czynnikiem są zaburzenia glikemii, które widzimy w badaniach. Jednak z własnych obserwacji też możemy coś wywnioskować... Charakterystycznymi objawami są:
- spadek masy ciała
- wzmożone pragnienie
- wielomocz, któremu towarzyszy swędzenie narządów urogenitalnych - jest to spowodowane obecnością glukozy w moczu
- ogólne osłabienie i senność
- ciągły słodkawy posmak w ustach
- osłabiona odporność
- nawracające zakażenia bakteryjne i grzybicze narządów moczowo-płciowych.

Nie bagatelizuj żadnych objawów ! Badaj się ! 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce