Co jest w jabłkach?
🍎 Pektyna - Należą do grupy związków włókna pokarmowego. Posiadają zdolność wiązania cholesterolu. Dzięki temu zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Pektyny są również wykorzystywane w leczeniu otyłości. Wypełniają żołądek, co zwiększa poczucie sytości. Regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Usuwają ich nadmiar, chroniąc przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, oczyszczają organizm z ołowiu oraz kobaltu. Są też bardzo skuteczne w walce z zaparciami. Stanowią swoistą "szczotkę fizjologiczną", usuwają zalegające resztki pokarmu w jelitach.
🍎Witamina C - Kolejny przeciwutleniacz, wspierający pracę układu odpornościowego. Witamina C posiada też zdolność wiązania wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega powstawaniu procesów neurodegeneracyjnych i kancerogennych (stymuluje produkcję interferonu niezwykle pomocnego w leczeniu chorób nowotworowych). Wzmacnia też naczynia krwionośne zapobiegając ich nadmiernemu pękaniu i powstawaniu żylaków.
🍎Witamina A - Wspiera nasz wzrok, obniża poziomu cholesterolu we krwi i zwiększenie odporności naszego organizmu. Blokuje działanie benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego) - przekształca go w nieszkodliwe dla zdrowia metabolity. Jest stymulatorem wzrostu, usuwa wolne rodniki, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, korzystnie oddziałuje na wzrost kości i włosów.
🍎Witamina E - Witamina młodości i najsilniejszy przeciwutleniacz. Zabezpiecza wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, zapobiega arteriosklerozie i niektórym nowotworom.
🍎 Kwercetynę - Wykazuje aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną poprzez hamowanie enzymów uczestniczących w produkcji leukotrienów i prostaglandyn. Hamuje również uwalnianie histaminy.
🍎 Potas - Wysokie stężenie tego pierwiastka nadaje jabłkom właściwości zasadowe. Niech więc nie zmyli was kwaskowy smak tych owoców - jabłko, to świetny sposób na odkwaszenie organizmu.
🍎 Błonnik - Jego celem jest usprawnienie perystaltyki jelit, zwiększenie mas kałowych, zapobieganie zaparciom. Błonnik ten wiąże się z kwasami żółciowymi (będącymi produktem ubocznym cholesterolu) i usuwa je z organizmu (działanie hipolipidemiczne, zapobiegające chorobom układu krążenia). Włókno pokarmowe spowalnia uwalnianie glukozy, dzięki czemu nie dochodzi do dużego wyrzuty insuliny. Zapobiega insulinooporności. Wspomaga redukcję masy ciała
Komentarze
Prześlij komentarz