Przejdź do głównej zawartości

Sezon na jabłka



Co jest w jabłkach?

🍎 Pektyna - Należą do grupy związków włókna pokarmowego. Posiadają zdolność wiązania cholesterolu. Dzięki temu zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Pektyny są również wykorzystywane w leczeniu otyłości. Wypełniają żołądek, co zwiększa poczucie sytości. Regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Usuwają ich nadmiar, chroniąc przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, oczyszczają organizm z ołowiu oraz kobaltu. Są też bardzo skuteczne w walce z zaparciami. Stanowią swoistą "szczotkę fizjologiczną", usuwają zalegające resztki pokarmu w jelitach.
🍎Witamina C - Kolejny przeciwutleniacz, wspierający pracę układu odpornościowego. Witamina C posiada też zdolność wiązania wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega powstawaniu procesów neurodegeneracyjnych i kancerogennych (stymuluje produkcję interferonu niezwykle pomocnego w leczeniu chorób nowotworowych). Wzmacnia też naczynia krwionośne zapobiegając ich nadmiernemu pękaniu i powstawaniu żylaków.
🍎Witamina A - Wspiera nasz wzrok, obniża poziomu cholesterolu we krwi i zwiększenie odporności naszego organizmu. Blokuje działanie benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego) - przekształca go w nieszkodliwe dla zdrowia metabolity. Jest stymulatorem wzrostu, usuwa wolne rodniki, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, korzystnie oddziałuje na wzrost kości i włosów.
🍎Witamina E - Witamina młodości i najsilniejszy przeciwutleniacz. Zabezpiecza wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, zapobiega arteriosklerozie i niektórym nowotworom.
🍎 Kwercetynę - Wykazuje aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną poprzez hamowanie enzymów uczestniczących w produkcji leukotrienów i prostaglandyn. Hamuje również uwalnianie histaminy.
🍎 Potas - Wysokie stężenie tego pierwiastka nadaje jabłkom właściwości zasadowe. Niech więc nie zmyli was kwaskowy smak tych owoców - jabłko, to świetny sposób na odkwaszenie organizmu.
🍎 Błonnik - Jego celem jest usprawnienie perystaltyki jelit, zwiększenie mas kałowych, zapobieganie zaparciom. Błonnik ten wiąże się z kwasami żółciowymi (będącymi produktem ubocznym cholesterolu) i usuwa je z organizmu (działanie hipolipidemiczne, zapobiegające chorobom układu krążenia). Włókno pokarmowe spowalnia uwalnianie glukozy, dzięki czemu nie dochodzi do dużego wyrzuty insuliny. Zapobiega insulinooporności. Wspomaga redukcję masy ciała




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce