Składniki na 4-5 porcji:
- 1 L przecieru pomidorowego ( jeśli nie masz domowego, możesz użyć pomidorów świeżych lub z puszki)
- 150 g czerwonej soczewicy (wcześniej namoczonej)
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry (lub drobniej, jeśli wolisz)
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 duże czerwone papryki pokrojone w paski
- papryczka chilli (wedle upodobań)
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sok z cytryny
- papryka wędzona, kurkuma, sól
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek do podania (na surowo)
Przygotowanie:
Cebulę szklimy z czosnkiem i selerem naciowy na posmarowanej olejem rzepakowym patelni - gotowe przekładamy do garnka. Patelnię po cebuli podlewamy niewielką ilością wody i wrzucamy na nią paprykę, którą chwilę dusimy. Do garnka z cebulą dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę , paprykę i pieczarki. Dodajemy papryczkę chilli i przyprawy. Chwilę gotujemy (aż soczewica będzie miękka - około 6-10 minut). Doprawiamy do smaku papryką wędzoną, kurkumą, solą oraz sokiem z cytryny. Podajemy polane oliwą z oliwek.
Wartość energetyczna 1 porcji: 305 kcal
B: 17,01 g
T: 8,3 g
W: 46 g
Bł: 8,6 g
Komentarze
Prześlij komentarz