Przejdź do głównej zawartości

Pikantna pomidorówka z soczewicą






Składniki na 4-5 porcji:
- 1 L przecieru pomidorowego ( jeśli nie masz domowego, możesz użyć pomidorów świeżych lub z puszki)
- 150 g czerwonej soczewicy (wcześniej namoczonej)
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry (lub drobniej, jeśli wolisz)
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 duże czerwone papryki pokrojone w paski
- papryczka chilli (wedle upodobań)
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sok z cytryny
- papryka wędzona, kurkuma, sól
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek do podania (na surowo)

Przygotowanie:
Cebulę szklimy z czosnkiem  i  selerem naciowy na posmarowanej olejem rzepakowym patelni - gotowe przekładamy do garnka. Patelnię po cebuli podlewamy niewielką ilością wody i wrzucamy na nią paprykę, którą chwilę dusimy. Do garnka z cebulą dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę , paprykę i pieczarki. Dodajemy papryczkę chilli i przyprawy. Chwilę gotujemy (aż soczewica będzie miękka - około 6-10 minut). Doprawiamy do smaku papryką wędzoną, kurkumą, solą oraz sokiem z cytryny. Podajemy polane oliwą z oliwek.

Wartość energetyczna 1 porcji: 305 kcal
B: 17,01 g
T: 8,3 g
W: 46 g
Bł: 8,6 g


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce