Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 500 g półtłustego twarogu
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki ksylitolu
- skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy
Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady > 75% zawartości kakao + 2 łyżki mleka (mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ostudzony sernik)
Przygotowanie:
Twaróg zmiel lub zblenduj na gładką masę z jogurtem naturalnym. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z ksylitolem, dodaj jogurt z twarogiem i skórkę z pomarańczy i przesianą mąkę. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z masą serową. Wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz około 50 minut w 160 stopniach. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik polej polewą.
Całe ciasto dzielimy na 12 porcji:
Wartość energetyczna 1 kawałka: 162 kcal
B: 12,3 g
T: 6,54 g
W: 18,23 g
Bł: 0,5 g
Komentarze
Prześlij komentarz