Przejdź do głównej zawartości

Insulinooporność





Insulinooporność, cierpi na nią dzisiaj co piąta osoba. Objawy są bardzo nieswoiste, dlatego też wielu z nas nie wie, że ją ma. Jak ją rozpoznać ? Jak ją leczyć ? Poczytaj !

Czym jest insulinooporność?

Jest to brak wrażliwości receptorów komórkowych na działanie insuliny. Oznacza to, że insulina, która jest wyrzucana po posiłku nie pobudza transporterów glukozowych to pobrania glukozy z obiegu do wnętrza komórki. W takiej sytuacji glukoza ciągle krąży w obiegu, a organizm stale pobudza trzustkę to wydzielania insuliny ( myśląc, że jest jej za mało ). Choroba ta jest często wywoływana nadmiernym stężeniem hormonów o działaniu przeciwstawnym do insuliny ( kortyzol, glukagon, hormon wzrostu, hormony tarczycy, parathormon, androgeny ).


Jakie możesz zauważyć objawy ?
- przyrost masy ciała, pomimo normalnej diety, trudności ze zgubieniem nadmiernych kilogramów
- nadmierna senność poposiłkowa
- problemy z pamięcią, koncentracją
- zmęczenie
- głód, który ciężko zaspokoić
- wahania nastroju, rozdrażnienie
- nadmierna potliwość
- uczucie zimna
- kołatanie serca
- drżenie mięśni
- duża chęć spożywania słodkich posiłków

Na co zwracać uwagę w badaniach ?
- podwyższony poziom cholesterolu
- podwyższony poziom triglicerydów
- podwyższony poziom glukozy
- podwyższony poziom insuliny - badanie insuliny na czczo i krzywej insulinowa (trzypunktowa) jest kluczowe, pozwala postawić jednoznaczną diagnozę
Uwaga! Badania nie należy wykonywać jeśli glukoza na czczo jest powyżej 120 lub hemoglobina glikowana przekracza wartości referencyjne.

Co nam robi nadmiar insuliny?
Niestety insulinooporność jest zaburzeniem, na podłożu którego rozwija się wiele chorób:
- PCOS
- bezpłodność
- nadciśnienie
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby
- choroby neurodegeneracyjne
- cukrzyca typu II
- zespół metaboliczny
- nadwaga i otyłość

Kluczowym czynnikiem w walce z insulinoopornością jest dieta i aktywność fizyczna. Pod okiem dobrego lekarza i dietetyka klinicznego nawet nie poczujesz, że ją masz !




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce