Insulinooporność, cierpi na nią dzisiaj co piąta osoba. Objawy są bardzo nieswoiste, dlatego też wielu z nas nie wie, że ją ma. Jak ją rozpoznać ? Jak ją leczyć ? Poczytaj !
Czym jest insulinooporność?
Jest to brak wrażliwości receptorów komórkowych na działanie insuliny. Oznacza to, że insulina, która jest wyrzucana po posiłku nie pobudza transporterów glukozowych to pobrania glukozy z obiegu do wnętrza komórki. W takiej sytuacji glukoza ciągle krąży w obiegu, a organizm stale pobudza trzustkę to wydzielania insuliny ( myśląc, że jest jej za mało ). Choroba ta jest często wywoływana nadmiernym stężeniem hormonów o działaniu przeciwstawnym do insuliny ( kortyzol, glukagon, hormon wzrostu, hormony tarczycy, parathormon, androgeny ).
Jakie możesz zauważyć objawy ?
- przyrost masy ciała, pomimo normalnej diety, trudności ze zgubieniem nadmiernych kilogramów
- nadmierna senność poposiłkowa
- problemy z pamięcią, koncentracją
- zmęczenie
- głód, który ciężko zaspokoić
- wahania nastroju, rozdrażnienie
- nadmierna potliwość
- uczucie zimna
- kołatanie serca
- drżenie mięśni
- duża chęć spożywania słodkich posiłków
Na co zwracać uwagę w badaniach ?
- podwyższony poziom cholesterolu
- podwyższony poziom triglicerydów
- podwyższony poziom glukozy
- podwyższony poziom insuliny - badanie insuliny na czczo i krzywej insulinowa (trzypunktowa) jest kluczowe, pozwala postawić jednoznaczną diagnozę
Uwaga! Badania nie należy wykonywać jeśli glukoza na czczo jest powyżej 120 lub hemoglobina glikowana przekracza wartości referencyjne.
Co nam robi nadmiar insuliny?
Niestety insulinooporność jest zaburzeniem, na podłożu którego rozwija się wiele chorób:
- PCOS
- bezpłodność
- nadciśnienie
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby
- choroby neurodegeneracyjne
- cukrzyca typu II
- zespół metaboliczny
- nadwaga i otyłość
Kluczowym czynnikiem w walce z insulinoopornością jest dieta i aktywność fizyczna. Pod okiem dobrego lekarza i dietetyka klinicznego nawet nie poczujesz, że ją masz !
Komentarze
Prześlij komentarz