Składniki (ok. 4 porcje ):
- 250g ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini ( zwróć uwagę na skład, pasta tahini powinna zawierać tylko sezam ! )
- główka czosnku ( nieobrana )
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki wody
- sok i skórka otarta z 1/2 sparzonej wcześniej cytryny
Przygotowanie :
Odkrój wierzch główki czosnku - tak aby było widać ząbki. Główkę owiń folią aluminiową - najlepiej na kształt cukierka. Tak owinięty czosnek piecz w temperaturze 220 stopni przez ok 15 minut.
Ugotowaną ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, wodę, sok i skórkę z cytryny i wyciśnięty miąższ z upieczonej główki czosnku (po upieczeniu) zblenduj. W razie potrzeby dodaj wodę - do pożądanej gęstości.
Wartość energetyczna jednej porcji : 212kcal
B: 4,25 g
T: 17g
W: 5,5g
Bł: 3,26g
Komentarze
Prześlij komentarz