Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego powinnaś karmić piersią?





Na wstępnie chyba musimy Wam powiedzieć, że sprawdzając statystyki dotyczące karmienia piersią przeżyłyśmy szok... Okazuje się bowiem, że tylko 11% matek w Polsce, karmi swoje dzieci wyłącznie piersią przez pierwsze pół roku życia. Dlatego też, postanowiłyśmy uświadomić kobietom jak wielkim darem dla rozwijającego się Dziecka jest matczyny pokarm.

Rodzicu ! Czy wiesz co dzieje się z Twoim dzieckiem w ciągu pierwszego roku życia ?
Dwanaście początkowych miesięcy życia dziecka to kluczowy okres w rozwoju organizmu ludzkiego. Właśnie od tych pierwszych miesięcy zależy stan zdrowia dojrzałego człowieka.

Przystosowanie do ziemskich warunków...
Wyobraź sobie, że przez dziewięć miesięcy leżysz spokojnie w ciepłym, ciemnym i cichym miejscu. Jest Ci wygodnie i nie masz żadnych powodów do stresu. 
Czy wiesz co dzieje się bezpośrednio po porodzie ?
Właśnie wtedy do dziecka po raz pierwszy docierają intensywne bodźce zewnętrzne. Wyraźniej i głośniej niż zwykle słyszy każdy dźwięk. Mimo, że wzrok Malucha jest jeszcze niedojrzały, światło, które do niego dociera jeszcze nigdy nie było tak jasne - więc rażące. Chłód - to też czuje nowonarodzony człowiek. Temperatura wód owodniowych jest stale utrzymana w granicy 37,5 °C . To trochę tak, jakbyś spod ciepłej pierzynki, wybudzony ze snu, musiał wyjść na mróz.
Straszne ? To tylko pierwsze 5-10 minut ziemskiego życia. Naukowcy udowodnili, że dzień porodu jest jednym z najbardziej stresujących dni w życiu.
Co dalej w rozwoju noworodka ?
- Potrojenie fizjologicznych rozmiarów ciała w ciągu pierwszego roku życia.
- Intensywny rozwój motoryczny - Maluch stopniowo stabilizuje swoją postawę, zwiększa świadomość swojego ciała, rozwija pamięć mięśniową, uczy się chwytać i powoli stawia pierwsze kroki.
- Spostrzeganie i myślenie - wraz z  dynamicznym pregresem ostrości widzenia dziecko stara się poznać i zbadać otaczające je środowisko.

To tylko kilka przykładowych dziedzin rozwoju w czasie pierwszego roku życia. Dzieci osiągaja też ogromne postępy w obszarach : komunikacji ( zarówno werbalnej jak i niewerbalnej ) czy rozwoju emocjonalno - społecznego. 

Jak myślisz, co zapewni Twojemu dziecku optymalną podaż składników odżywczych w tym intensywnym okresie? Tylko matczyny pokarm.

Co zyskuje Twoje Dziecko, gdy karmisz je piersią ?
Dzieci karmione piersią chorują znacznie rzadziej, nie tylko w okresie wczesnego dzieciństwa, ale również w dorosłości. Te właściwości zawdzięczamy niektórym składnikom mleka kobiecego :
- Laktoferyna - wielofunkcyjne białko z grupy transferyn, jest składnikiem wielu płynów ustrojowych m.in. mleka kobiecego. To białko wykazuje silne działanie przeciwwirsowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze.
- Oligosacharydy - cukry złożone. Wchodzą w skład błon komórkowych. Zalicza się je do frakcji rozpuszczalnego błonnika i prebiotyków. Budują florę bakteryjną Malucha. Niedobór tych substancji często powoduje powstanie dysbiozy jelitowej (zaburzona ilość lub jakość bakterii jelitowych). Ta natomiast, powoduje powstanie: alergii, licznych nietolerancji pokarmowych, rzutuje na stan psychiczny dziecka i powstanie chorób wynikających z autoagresji (m.in. chorób tarczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby Leśniewskiego-Crohna, sarkoidoza, choroba Addisona) 
- Przeciwciała IgA - immunoglobuliny biorące udział w procesach odpornościowych zachodzących w obrębie błon śluzowych. 
- Neutrofile - są komórkami układu immunologicznego, Neutrofile pełnią zasadniczą rolę w odpowiedzi odpornościowej przeciwko bakteriom, ale oddziałują również na inne patogeny (obce, potencjalnie szkodliwe jednostki, najczęściej białkowe lub nukleinowe).
- Bazofile - kolejne komórki układu immunologicznego, które mama przekazuje swojemu dziecku z mlekiem. Te komórki odpowiadają za walkę organizmu z reakcjami alergicznymi
- Liczne enzymy - substancje chemiczne przyspieszające przebieg reakcji zachodzących w organizmie
- Czynnik wzrostu - białkowa cząsteczka pobudzająca inne komórki do podziału i wzrostu
- Witaminy i minerały - takie jak : cynk, żelazo, foliany i wapń

Te wszystkie substancje warunkują zdrowie malucha. Właśnie od ich podaży w okresie niemowlęcym zależy zapadalność na poszczególne choroby zakaźne i chroniczne w dorosłości. 




Co Ty zyskujesz gdy karmisz swoje dziecko piersią ?
Niestety wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy jak wiele korzyści płynie z karmienia piersią. Do najważniejszych zalet można zaliczyć :
- zmniejszenie krwawienia poporodowego
- przyśpieszenie inwolucji macicy (cofanie się zmian ciążowych i porodowych)
- szybki powrót do wyjściowej wagi ciała
- zwiększenie remineralizacji kości
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jajników i raka piersi
- łatwiejszy i szybszy powrót do formy,

Co gdy nie możesz karmić piersią?
Zdarza się, że mimo ogromnych chęci pojawiają się poważne przeciwskazania do naturalnego karmienia Malucha.
Można zaliczyć do nich ograniczenia ze strony dziecka :
zdiagnozowana galaktozemia
- zdiagnozowana fenyloketonuria
- wrodzony niedobór laktazy (enzymu trawiącego laktozę)
- wady podniebienia, uniemożliwiające ssanie
- wady serca - wysiłek związany ze ssaniem może być zbyt dużym obciążeniem dla Dziecka
Przeciwskazania ze strony Matki :
- zakażenie wirusem HIV, HTLV-1* lub HTLV-2*
- czynna gruźlica, można rozpocząć karmienie po 2 tygodniach leczenia
- terapia lekami, które przenikają do pokarmu i stanowią zagrożenie dla zdrowia Dziecka
- trudny stan psychiczny Matki

Pamiętaj, że nie musisz rezygnować z naturalnego pokarmu, nawet jeśli pojawiają się ograniczenia. Niektóre przeciwskazania, umożliwiają Matce odciąganie pokarmu dla Dziecka. Jednak, gdy pokarm stanowi zagrożenie dla Malucha warto rozważyć podanie pokarmu z banku mleka. W Polsce aktualnie funkcjonują 3 placówki, pod patronatem   Fundacji Banku Mleka Kobiecego.

Oczywistym jest, że pokarm naturalny stanowi najlepszą wartość odżywczą i energetyczną. Jest też fundamentem do budowy układu immunologicznego i flory bakteryjnej dziecka. Zadbaj o zdrowie swojego Malucha od razu po narodzeniu - postaw na pokarm naturalny !

* HTLV - wirus ludzkiej białaczki







Bibliografia :
- Szajewska H., Horvarth A., Rybak A., Socha P., Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
- Szajewska H, Albreht P., Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców, PZWL 2015
- Salamończyk M., Łodzińska-Czerniak A., Dmoch - Glajzerska A., Neonatologia, PZWL 2017

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce