Przejdź do głównej zawartości

Ciecierzyca


Choć najbardziej popularna w krajach basenu morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu, coraz częściej gości na naszych stołach, nie tylko u wegetarian. Oprócz hummusu czy falafeli, przyrządza się z niej gulasze, pasztety, zupy czy pasty. Skąd tak duże zainteresowanie tym strączkiem? Jakie korzyści płyną z włączenia jej do naszego menu?

Co kryje w sobie jej ziarno?
💛 bogate źródło białka roślinnego (według rekomendacji IŻŻ powinniśmy ograniczyć spożycie białka pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięsa czerwonego i jego przetworów do 0,5 kg tygodniowo). Dla porównania 100 g piersi z kurczaka zawiera 21,5 g białka, zaś 100 g cieciorki 19,3 g. Jest to świetna alternatywa dla osób nie spożywających produktów zwierzęcych.
💛 wielonienasycone kwasy tłuszczowe  (kwas linolenowy, linolowy)– obniżają poziom cholesterolu LHD oraz triglicerydów chroniąc przed rozwojem chorób układu krążenia w tym miażdżycy oraz chorób otępiennych. Zawartość tłuszczu waha się w ziarnie od 0,5-2 % suchej masy
💛 błonnik pokarmowy, w szczególności frakcję rozpuszczalną, która stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych,  dbając o naszą mikroflorę. Ponadto wiąże toksyczne związki (działa jak szczotka fizjologiczna), zmniejsza wchłanianie tłuszczu, ma działanie przeciwnowotworowe (chroni zwłaszcza jelito grube), reguluje poziom glukozy (świetnie sprawdzą się w diecie cukrzyków)
💛 polifenole o działaniu przeciwzapalnym, chroniące nasz ośrodkowy układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy, mają działanie przeciwnowotworowe oraz substancje o działaniu podobnym do żeńskich hormonów płciowych – fitoestrogeny. Związki te zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych (w szczególności rak piersi, prostaty oraz okrężnicy). Wspierają pracę układu krążenia, a także mogą wpływać na zwiększenie gęstości kości.
💛 sterole roślinne – mają działanie hipocholesterolemiczne, powinny być włączone w dietę osób borykających się z dyslipidemią.
💛 dostarcza cennych składników mineralnych jak żelazo (zapobiega anemii, warunkuje wytwarzanie krwinek czerwonych), potasu (efekt hipotensyjny-obniżający ciśnienie, prewencja chorób układu krążenia, pobudliwość nerwowo-mięśniowa), cynk (wygląd skóry, włosów, paznokci, wspomaga gojenie się ran), magnezu (wspomaga tempo przemian metabolicznych, pracę układu nerwowego - tonizuje, wzmacnia układ mięśniowy). W nasionach strączkowych dominują pierwiastki zasadotwórcze!  Jedząc cieciorkę odkwaszamy organizm, co ułatwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
💛 witaminę K (reguluje proces krzepnięcia krwi, zapobiegając wykrwawieniu), kwas foliowy (niezbędny dla kobiet w ciąży, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu), cholinę (bierze udział w rozwoju mózgu u płodu, ogranicza ryzyko wystąpienia choroby Alzhaimera, ma działanie przeciwnowotworowe oraz pobudzające)
💛 oligosacharydy (stachioza, werbaskoza, rafinoza), które są odpowiedzialne za efekt gazotwórczości w naszym organizmie, ponieważ nie ulegają w nim strawieniu.   Z powodzeniem efekt ten ogranicza moczenie oraz gotowanie z dodatkiem ziół usprawniających trawienie jak majeranek, liść laurowy, kminek, koper

Musimy jednak pamiętać, że ciecierzyca jak wszystkie strączki zawiera również substancje antyodżywcze, czyli takie, które ograniczają lub uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub wywierają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Znajdziemy tutaj inhibitory trypsyny (zaburzają trawienie białek), hemaglutyniny (zwane inaczej lektynami. Są to białka zdolne do zlepiania krwinek czerwonych, mające działanie prozapalne) , kwas fitynowy (zaburzający wchłanianie wapnia, magnezu, cynku, manganu i żelaza. Kwas fitynowy tworzy z tymi pierwiastkami trudno rozpuszczalne kompleksy, co ogranicza absorpcję tych składników mineralnych z jelita cienkiego. Ma jednak działanie przeciwutleniające), czynniki wolotwórcze-tioglikozydy. Uważać na nie szczególnie muszą osoby z chorobami tarczycy, ponieważ substancje te zaburzają wchłanianie jodu oraz ograniczają produkcję hormonów przez ten gruczoł, poprzez hamowanie wbudowania jodu do cząsteczki tyrozyny.

Dobra wiadomość jest taka, że większości tych substancji jesteśmy w stanie się pozbyć.  Dlatego zasadny jest proces wcześniejszego moczenia i dokładnego płukania ziaren roślin strączkowych. Pamiętaj, aby nie gotować strączków w wodzie, w której były one moczone. Pomaga on inaktywować te związki do poziomu, z którym nasz organizm jest w stanie sobie poradzić.

Ciecierzyca zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dodatkowo jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego. Chroni nas przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, chorobami degeneracyjnymi czy nowotworami. Warto urozmaicić nasz codzienny jadłospis tym wartościowym ziarnem.





Bibliografia
1.    Gumienna M., Lasik M., Czarnecki Z., Wpływ obróbki mikrobiologicznej na zawartość związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011,3., s. 951 – 956
3.    Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T., charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślin. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 , s. 5 – 14
4.    Kwiatkowska E., Fitoestrogeny – rola prozdrowotna i zawartość w produktach. Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2009, s. 107-112
5.    Zieliński H., Achremowicz B.,  Przygodzka M., Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, s. 5 – 26

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce