Przejdź do głównej zawartości

Zakochaj się w dyni!


Dynia kojarzy się przede wszystkim z Halloween. I rzeczywiście, jedynie niewielka ilość tego warzywa przeznaczona  jest do celów konsumpcyjnych (około 10 %), zaś reszta hodowana jest na potrzeby tego święta… Najwyższa pora zmienić statystyki! Zwłaszcza, że dynia doskonale wkomponowuje się w dietę odchudzającą, jest nadzieją dla cukrzyków (!) oraz osób z chorobami układu krążenia.

Kolebką tego warzywa znanego od 7 tysięcy lat jest Ameryka (Południowa i Środkowa), zaś w Europie poznano ją dopiero dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Dynia swoimi walorami technologicznymi i żywieniowymi przewyższa wiele warzyw hodowanych na znacznie większą skalę. Dodatkowo jest niskokaloryczna (około 30 kcal/100 g) co jest ogromną zaletą w czasach, kiedy wszyscy chcemy być fit :)
Obecnie wyhodowano wiele odmian, różniących się między sobą składem chemicznym, kształtem czy wielkością.

Co kryje miąższ jednego z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka?
🎃karotenoidy w tym:
🧡beta-karoten (prowitamina A) - jemu zawdzięczamy piękną, pomarańczową barwę dyni. Jest to silny przeciwutleniacz - działa przeciwnowotworowo oraz chroni przed skutkami miażdżycy. Beta karoten wchodzi w skład rodopsyny - barwnika wzrokowego w siatkówce oka, dzięki czemu wspiera narząd wzroku. Zapobiega powstawaniu zaćmy, zespołu suchego oka czy zwyrodnieniom plamki żółtej. Barwnik ten łagodzi zmiany skórne - świetny dla osób borykających się z trądzikiem (ogranicza pracę gruczołów łojowych). Podnosi odporność organizmu.
🧡luteinę - cenna w prewencji chorób przewlekłych, szczególnie układu krążenia. Wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe (rak płuc, jelita grubego). Wspiera procesy prawidłowego widzenia.
🧡zeaksantynę - najważniejszy przeciwutleniacz poprawiający wzrok. Luteina z zeaksantyną wchłoną się znacznie lepiej w obecności kwasów z rodziny omega-3.

🎃fitosterole - obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają łagodząco na objawy związane z przerostem gruczołu krokowego u mężczyzn

🎃chiroinozytol - obecny w owocach dyni figolistnej pośredniczy w wewnątrzkomórkowym działaniu insuliny, może przyczyniać się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Cenna informacja dla osób z insulinoopornością, bądź cukrzycą! Wyciąg z dyni ma szansę stać się w przyszłości lekiem dla diabetyków.

🎃witaminy: A (2 mg/100g) B1 (50 µg/100g), B2 (60 µg/100g), B6 (0,06 µg/100g), C (8 mg/100g), E (1,06 mg/100g)

🎃składniki mineralne: cynk, potas (278 mg/100g), magnez (14 mg/100g), wapń (66 mg/100g), żelazo (0,8 mg/100g), mangan, selen

🎃błonnik pokarmowy, szczególnie frakcja rozpuszczalna - pektyny. Wspomaga redukcję masy ciała, obniża poziom cholesterolu (prewencja chorób układu sercowo-naczyniowego), reguluje glikemię. Pamiętaj! Regularne spożycie błonnika istotnie zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego!

Z dyni możemy przygotować mnóstwo wspaniałych rzeczy - dżemy, ketchupy, zupy krem, sosy czy nawet pyszne ciasta. Niewielkim kosztem i małym nakładem pracy zadbajmy o swoje zdrowie jedząc dynię.

Bibliografia:

  1. Niewczas J., Szweda D., Mitek M., Zawartość wybranych składników prozdrowotnych w owocach dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima). Żywność: nauka- technologia - jakość, 2005, 12 (2), s. 147-155
  2. Chilczuk B., Perucka I., Materska M., Buczkowska H., Zawartość luteiny, zeaksantyny i β-karotenu w liofilizowanych owocach wybranych odmian Cucurbita Maxima D.ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 2 (93), 139 – 150
  3. Kwiatkowska E., Luteina - źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna. Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 97-100
  4. Kulczyński B., Człapka-Matyasik M., Gramza-Michałowska A. Wartość żywieniowa dyni. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016. s 698-701
  5. Kurzeja E., Synowiec A., Stec M., Kudelski A., Chrobok M., Pawłowska–Góral K., Ocena potencjału antyoksydacyjnego soków z wybranych warzyw z rodziny dyniowatych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011, 64 (3), s. 911-915

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce