Składniki na 2 porcje:
- 700-800 g dyni pokrojonej w kostkę
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- kurkuma, niewielka ilość cynamonu, chilli
- 2 łyżeczki oleju lnianego
- sól
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż beztłuszczowo lub smarując patelnię olejem rzepakowym, posól. Gdy zrobi się złota zdejmij z ognia. Dynię pokrojoną w kostkę przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody (jedynie tyle, by przykryć cząstki dyni). Do dyni wrzuć liść laurowy oraz ziele. Soczewicę dokładnie opłukaj, dodaj do garnka. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec przełóż cebulę. Dopraw kurkumą, chilli (ilość zależy od indywidualnych preferencji :) ), szczyptą cynamonu. Jeśli wlałaś/eś zbyt dużo wody, odlej część. Zblenduj zupę. Podawaj polaną 1 łyżeczką oleju lnianego.
Wartość energetyczna 1 porcji: 345 kcal
B: 18,6 g
T: 7,8 g
W: 60,7g
Bł:16,7g
Komentarze
Prześlij komentarz