Przejdź do głównej zawartości

Czosnek - Twoje ubezpieczenie zdrowotne




Jesień to pora przeziębień i osłabionej odporności. Warto działać profilaktycznie, zamiast później walczyć z przeziębieniem czy grypą. Zadbaj o swoją odporność, włączając do diety produkty, które w naturalny sposób wesprą pracę Twojego układu immunologicznego. Jednym z takich cudownych surowców jest czosnek. Znane jest szerokie spektrum działania tej rośliny: przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, regulujące ciśnienie krwi, hipoglikemiczne, przeciwzapalne, wspomagające trawienie, żółciopędne czy przeciwnowotworowe. 
Czosnek również dzięki swojemu unikatowemu składowi od tysięcy lat wykorzystywany jako najsilniej działający antybiotyk.

Co znajdziesz w czosnku?
- około 60% wody, 32% węglowodanów i 6,45% białka w świeżych główkach

- witaminy, szczególnie witaminę C (ok. 31 mg witaminy C/100 g produktu) o działaniu podnoszącym odporność organizmu, opóźniającym starzenie oraz witaminy z grupy B.


- składniki mineralne: potas (400 mg/100 g produktu), żelazo (1,7 mg/100 g produktu), magnez (25 mg/100 g produktu) i fosfor (153mg/100g produktu), selen


- związki siarki (pochodzą z przemiany aminokwasów), to właśnie im przyprawa ta zawdzięcza charakterystyczny zapach. Do związków tych należy allicyna - jedna z najważniejszych substancji czynnych tego surowca. Powstaje ona  podczas rozpadu bezwonnej alliiny pod wpływem enzymu allinazy , po uszkodzeniu tkanek czosnku. 

Pamiętaj! żeby czosnek wykazywał właściwości prozdrowotne, musisz najpierw go zmiażdżyć/poszatkować/zetrzeć!, czyli rozerwać błony komórkowe. 
 Allicyna charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi (hamuje rozwój Helicobacter pylori będącej przyczyną stanu zapalnego żołądka, wrzodów, a później choroby nowotworowej), przeciwgrzybiczymi, przeciwpasożytniczymi ( działa przeciw pierwotniakom), obniżającymi poziom glukozy w surowicy krwi, antybiotycznymi. Podaje się, że czosnek ma znacznie silniejsze działanie lecznicze od penicyliny! 
Allicyna obniża ciśnienie tętnicze, ma działanie antyagregacyjne (zapobiega zlepianiu płytek krwi), poprawia metabolizm tłuszczów (obniża cholesterol LDL, triglicerydy, zaś podnosi poziom cholesterolu frakcji HDL), zapobiega zmianom miażdżycowym, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych działając w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Związki siarki mają działanie immunostymulujące, a także przeciwalergiczne. 

saponiny steroidowe - obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL, stosuje się je w profilaktyce i leczeniu zmian miażdżycowych, ponieważ wykazują działanie hipoglikemiczne. Zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, co jest przydatne w profilaktyce cukrzycy typu II.


- związki przeciwutleniające: flawonoidy i kwasy fenolowe - zmiatają wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo, zapobiegają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, miażdżycy, chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Spowalniają również procesy starzenia organizmu ;)


- fitosterole - związki te obniżają poziom cholesterolu, dbając o kondycję układu krążenia



Czosnek jest od wielu lat bardzo intensywnie badany farmakologicznie i klinicznie.  Chociaż jego kaloryczność  jest dość wysoka (146 kcal/100 g),  biorąc pod uwagę fakt, że stosuje się go jedynie jako przyprawę, nie jest to dla nas wadą.

Wiele osób unika jedzenia czosnku w postaci surowej, ze względu na nieprzyjemny zapach, a ta forma tej przyprawy jest najzdrowsza!

Jak w takim razie niwelować nieprzyjemny zapach czosnku? To proste!

- żuj goździki bezpośrednio po spożyciu potrawy z czosnkiem
- żuj natkę pietruszki, miętę, tymianek, ziarna kminku
- possij ziarna kawy czy kawałek imbiru
- wypij do posiłku lampkę wytrawnego wina lub mleko

Jeśli jednak nadal nie jesteś przekonany do jedzenia czosnku, przemysł farmaceutyczny postanowił ułatwić Ci życie. Obecnie dostępnych mamy wiele  bezzapachowych preparatów tej rośliny leczniczej. Zatem, jeśli nie jesteś w stanie zmusić się do włączenia świeżego surowca, sięgnij po jego odpowiednik w tabletce (w postaci sproszkowanego czosnku lub czystego olejku czosnkowego*).


Przeciwwskazania:

Przeszkodą w przyjmowaniu czosnku jest ostry nieżyt żołądka i jelit, niedociśnienie oraz karmienie piersią. Osoby ze skłonnością do hipoglikemii jak również podczas przyjmowania leków rozrzedzających krew (czosnek potęguje ich działanie) także powinny kontrolować spożycie tej rośliny.


 Jedz profilaktycznie codziennie 2 ząbki czosnku i przeciwdziałaj chorobie! 


* Z badań przeprowadzonych nad czosnkiem i jego ekstraktem, wykazano także działania niepożądane jak: problemy żołądkowe i biegunki, obniżenie poziomu białek i wapnia we krwi, podrażnienia skórne, a nawet zahamowanie spermatogenezy. Badania przeprowadzone w NIH (Narodowym Instytucie Leków w USA) wykazały, że rozpuszczalne w wodzie siarkowe związki czosnku odznaczają się znacznie niższą toksycznością, od tych rozpuszczonych w tłuszczach.  Jest to dowód na to, że właściwy skład preparatów czosnkowych rzutuje nie tylko na skuteczność danego preparatu, ale również na bezpieczeństwo   jego  przyjmowania. 



Bibliografia:
1.       Ciuba M., Dziadek K., Kukiełka E., Oczkowicz J., Piątkowska E., Leszczyńska T., Kopeć A. Porównanie składu chemicznego i zawartości składników bioaktywnych wybranych odmian czosnku. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 5 (108), 107– 115
2.       Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Chęcińska-Maciejewska Z., Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2016. 97 (4), s. 297-307
3.       Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne. Problemy Higieny i Epidemiologii ,2011. 92(4), s. 810-812
4.       Lutomski J., Fascynacja czosnkiem – wczoraj i dziś. Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2001, s. 7-14
5.       Matysiak M., Gaweł-Bęben K., Rybczyńska K., Gmiński J., Surma S. , Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku (Allium sativum L.) Pochodzącego z Polski i Chin. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 2 (99), s. 160 – 169
6.       Parus A., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych. Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2013, s. 48-53
7.       Sawicka A., Czosnek pospolity (Allium sativum L.) – cenna roślina przyprawowo-lecznicza,2004.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce