Przejdź do głównej zawartości

Jedz borówki!

Borówki amerykańskie zaliczamy do tzw. Superowoców*. Wynika to z zawartości w tych owocach składników o działaniu prozdrowotnym, które zostały poparte badaniami naukowymi.

Co jest w tych borówkach ?


Antocyjany – bardzo silne przeciutleniacze (!), chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych, chorób sercowo-naczyniowych, chorób zwyrodnieniowych oczu. Spowalniają procesy starzenia organizmu

Kwasy organiczne (kwas chlorogenowy, ferulowy, kawowy, elagowy) – wspomagają procesy trawienne, działanie bakteriobójcze, przeciwmiażdżycowe

Garbniki katechinowe – działanie przeciwbiegunkowe

Flawonoidy, karoteniody – zmiatają wolne rodniki, chroniąc przed chorobami

Pektyny – obniżają cholesterol, wspierają pracę jelit, oczyszczają organizm z toksyn

Szereg witamin: A, B, PP, D , C, E, K– podnoszą odporność organizmu, wspomagają procesy trawienne, wzmacniają naczynia chroniąc również narząd wzroku, zapobiegając żylakom czy hemoroidom

Składniki mineralne: Potas, Cynk, Mangan, Selen – wpływają na prawidłową pracę serca, obniżają ciśnienie krwi (potas), wspomagają pracę tarczycy (selen)

Błonnik pokarmowy – usprawnia pracę jelit, oczyszcza, reguluje poziom glukozy i obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała
Działajmy profilaktycznie i łącząc przyjemne z pożytecznym wykorzystajmy na maxa sezon borówkowy! :D



*Określenie superfruits (superowoce) po raz pierwszy pojawiło się w Ameryce na przełomie  2004/2005 roku. Popularnym zrobił je bestseller „SuperFoods Rx – Fourteen Foods That Will Cha/nge Your Life”, autorstwa Stevena Pratta i Kathy Mathews. Superfruits często występują w kulturze danego regionu od wieków, określane są mianem naturalnych medykamentów, a ich opisy znajdują się w najstarszych tekstach ludowych.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce