Borówki amerykańskie zaliczamy do tzw. Superowoców*. Wynika to z zawartości w tych owocach składników o działaniu prozdrowotnym, które zostały poparte badaniami naukowymi.
Co jest w tych borówkach ?
Antocyjany – bardzo silne przeciutleniacze (!), chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych, chorób sercowo-naczyniowych, chorób zwyrodnieniowych oczu. Spowalniają procesy starzenia organizmu
Kwasy organiczne (kwas chlorogenowy, ferulowy, kawowy, elagowy) – wspomagają procesy trawienne, działanie bakteriobójcze, przeciwmiażdżycowe
Garbniki katechinowe – działanie przeciwbiegunkowe
Flawonoidy, karoteniody – zmiatają wolne rodniki, chroniąc przed chorobami
Pektyny – obniżają cholesterol, wspierają pracę jelit, oczyszczają organizm z toksyn
Szereg witamin: A, B, PP, D , C, E, K– podnoszą odporność organizmu, wspomagają procesy trawienne, wzmacniają naczynia chroniąc również narząd wzroku, zapobiegając żylakom czy hemoroidom
Składniki mineralne: Potas, Cynk, Mangan, Selen – wpływają na prawidłową pracę serca, obniżają ciśnienie krwi (potas), wspomagają pracę tarczycy (selen)
Błonnik pokarmowy – usprawnia pracę jelit, oczyszcza, reguluje poziom glukozy i obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała
Działajmy profilaktycznie i łącząc przyjemne z pożytecznym wykorzystajmy na maxa sezon borówkowy! :D
*Określenie superfruits (superowoce) po raz pierwszy pojawiło się w Ameryce na przełomie 2004/2005 roku. Popularnym zrobił je bestseller „SuperFoods Rx – Fourteen Foods That Will Cha/nge Your Life”, autorstwa Stevena Pratta i Kathy Mathews. Superfruits często występują w kulturze danego regionu od wieków, określane są mianem naturalnych medykamentów, a ich opisy znajdują się w najstarszych tekstach ludowych.
Komentarze
Prześlij komentarz