Przejdź do głównej zawartości

Co Ty jesz? Tłuszcze cz. II



Tłuszcze nasycone :
Są to związki, które w swoim łańcuchu nie posiadają wiązań podwójnych, co za tym idzie ich cząsteczki są sztywne i najbardziej trwałe spośród tłuszczowców. Do nich zaliczamy tłuszcze o konsystencji stałej - zwierzęce. Popularnym wyjątkiem jest olej kokosowy
( 98% stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, występuje w konsystencji płynnej w temperaturze pokojowej ).  
Dlaczego ich potrzebujemy ?
  • Najbardziej skondensowane źródło energii – 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal (dla porównania białka i węglowodany  dostarczają 4 kcal). Stanowią długofalowy zapas materiału energetycznego organizmu, z którego ustrój może korzystać np. w okresie niedoboru składników pokarmowych bądź przy ciężkiej pracy fizycznej.
  • Funkcja strukturalna – substancji białej mózgu i  materiał budulcowy błon komórkowych (usztywniają błony biologiczne - zachowując ich szczelność, ale zmniejszają elastyczność)
  • Hamują skurcze żołądka i wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego.
  • Ochrona i stabilizacja narządów wewnętrznych.
  • Ochrona przed nadmierną utratą ciepła (tłuszcz podskórny).
  • Nośnik witamin w nich rozpuszczalnych - witaminy A,D,E,K
  • Prekursory hormonów steroidowych kory nadnerczy oraz hormonów płciowych
  • Nośnik smaku
Normy spożycia tłuszczów nasyconych
Dzienne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno przekraczać 10 % całodziennej racji kalorycznej pożywienia. U osób zagrożonych występowaniem chorób układu krążenia (np.: nadciśnienie, niedokrwienna choroba mięśnia sercowego, miażdżyca, zakrzepica) ich udział nie może być większy niż 7 %.
Konsekwencje nadmiernego spożycia
  • zwiększenie poziom cholesterolu (frakcji LDL) oraz triglicerydów w surowicy, co przyczynia się do rozwoju zmian aterogennych (miażdżycowych) oraz wzrost agregacji płytek krwi - ryzyko zawałów serca, wylewów, udarów mózgu, rozwój chorób neurodegeneracyjnych
  • nowotwory (nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych koreluje dodatnio z rakiem okrężnicy, gruczołu piersiowego oraz prostaty)
  • stłuszczenie narządów
  • zaburzenia pracy układu rozrodczego
  • rozwój otyłości - osoby otyłe mają 4 krotnie wyższe ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego niż osoby zdrowe
  • zwiększone ryzyko chorób układu kostno-szkieletowego (zwyrodnienia stawów)
  • wzrost insulinooporności tkanek, a w konsekwencji rozwój cukrzycy typu II
  • problemy hormonalne
  • zaburzenia psychosocjologiczne
  • bezdech senny
Źródła tłuszczów nasyconych
  • masło, smalec, słonina, łój zwierzęcy
  • olej kokosowy, olej palmowy
  • podroby np. nerki, wątroba
  • śmietana
  • żółtka jaj
  • wyroby mięsne typu salami, pasztety, kaszanki, boczki, parówki
  • słone i słodkie przekąski (obfitują w tłuszcze nasycone ukryte) - krakersy, paluszki, chipsy, ciastka, wyroby czekoladowe
  • fast foody
Dane statystyczne :
Mówiąc o tłuszczach nie wolno pominąć wysokiej liczby osób otyłych, szczególnie zatrważające są ostatnie statystyki.
NADWAGA ( BMI 25,0 - 29,9 )

2000
2005
2014
KOBIETY
28%
49%
60,5%
MĘŻCZYŹNI
41%
62%
68,2%
źródło: Zespół ds. leczenia otyłości u osób dorosłych Polskiego Towarzystwa Dietetyki: Gajewska D, Myszkowska-Ryciak J, Lange E, Gudej S, Pałkowska-Goździk E, Bronkowska M, Piekło B, Łuszczki E, Kret M, Białek-Dratwa A, Pachocka L, Sobczak-Czynsz A. Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2015. Dietetyka 2015 vol.8, Wyd. Spec.

OTYŁOŚĆ ( BMI 30,0 - 39,9 )

2000
2005
2014
KOBIETY
18,9%
22%
29,1%
MĘŻCZYŹNI
15,4%
21%
24,8%
źródło: Zespół ds. leczenia otyłości u osób dorosłych Polskiego Towarzystwa Dietetyki: Gajewska D, Myszkowska-Ryciak J, Lange E, Gudej S, Pałkowska-Goździk E, Bronkowska M, Piekło B, Łuszczki E, Kret M, Białek-Dratwa A, Pachocka L, Sobczak-Czynsz A. Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2015. Dietetyka 2015 vol.8, Wyd. Spec.

NADMIERNA MASA CIAŁA WŚRÓD DZIECI

2002
2006
2010
11-latki



Chłopcy
20,8%
21,2%
25,4%
Dziewczęta
16,5%
15,9%
17,9%
13-latki



Chłopcy
16,9%
17,1%
21,9%
Dziewczęta
10,3%
10,6%
14,7%
15-latki



Chłopcy
11,7%
15,8%
17,5%
Dziewczęta
9,2%
8,6%
11,1%
źródło: Mazur A.,Epidemiologia nadwagi i otyłości u dzieci na świecie, w europie i w Polsce, 2011
Powyższe statystyki nie znalazły się tutaj przypadkiem. Wiadomym jest nie od dziś, że głównym powodem nadmiernej masy ciała wśród społeczeństwa jest zbyt duża podaż tłuszczów w diecie, czyt.: dieta obfitująca w fast-foody i żywność wysoko przetworzoną. Według badań Zdrojewskiego i wsp., liczba osób otyłych wzrośnie z 22% do 33%, czyli z 6,5 mln do ponad 9 mln w 2035 roku.
W taki obrazowy sposób, chciałyśmy pokazać Wam czym skutkuje nadmierna konsumpcja tłuszczów nasyconych. Oczywiście, nie należy zapominać funkcjach jakie pełnią w naszym organizmie. Miejmy na uwadze, że w czołówce chorób o najwyższym wskaźniku umieralności znajdują się choroby układu sercowo - naczyniowego. Najczęstszą przyczyną rozwoju owych schorzeń, jest nadmierna podaż tłuszczów nasyconych w naszej diecie.  Dlatego też,  konieczne jest ograniczenie ich spożycia do bezpiecznych norm.
Bibliografia :
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka., Tłuszcze s. 65, Wydawnictwo Lekarski PZWL, 2007
- Gawęcki J., Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu., Tłuszcza s. 181 - 200, PWN 2010
- Gawęcki J., Mossor - Pietraszewska T., Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu., PWN 2004
- Gawęcki J., Roszkowski W., Żywienie człowieka a zdrowie publiczne., Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych s. 94-96, PWN 2012
- Wolańska D., Kłosiewicz-Latoszek L., Rocz Panstw Zakl Hig, struktura spożycia kwasów tłuszczowych a profil lipidowy u osób z nadwagą i otyłością, 2012, 63, Nr 2, s. 155 - 162
- Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, 2015

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyk z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na 5-6 porcji: - filet z indyka (1 kg – pozostałość z obiadu, może posłużyć Ci później jako domowa  wędlina) - sok z cytryny - czubryca zielona - 4 ząbki czosnku - sos sojowy ciemny Składniki na karmelizowane śliwki: - 8 dużych śliw - 1 łyżka miodu - 1 niewielka papryczka chilli - 100 ml wytrawnego czerwonego wina Przygotowanie: Oczyszczony filet z indyka natrzyj czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Możesz odstawić na noc, wtedy lepiej „ przejdzie” smakiem przypraw. Piecz w piekarniku:  10 min funkcja grill (190 stopni), zaś później 45-50 minut w 180 stopniach (funkcja góra-dół). Możesz wstawić do piekarnika naczynie z wodą – indyk będzie bardziej soczysty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami, ulubioną kaszą i warzywami. Karmelizowane śliwki: Śliwki pokrój w ćwiartki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Wrzuć do rondelka obydwa składniki, podlej winem, dodaj miodu. Całość gotuj do lekkiego z

Pietruszka - Twój nowy przyjaciel

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt... Tak, to ta biała marchewka. Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę... no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !  Witaminki, witaminki... Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam ! 💛 Witamina C Jest silnym przeciwutleniaczem - wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych  oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych:  choroba Alzheimera ,  schizofrenii ,  stwardnienia rozsianego ,  choroby Parkinsona .   Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu - utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji -  szybciej goją się rany, złamania i s iniaki , a krwotoki  są dużo mniej obfite.  Dodatkowo  wspomaga układ odpornościowy , więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.  

Jadłeś już awokado ?

Wydawałoby się, że produkt, który w 30 % składa się z tłuszczów nie może być ani dobrym, ani zdrowym składnikiem diety… Nic bardziej mylnego !  Co takiego ma w sobie awokado ? Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone   Regulują transport lipidów we krwi, obniżając poziom cholesterolu frakcji LDL. Są prekursorami niektórych hormonów. Budują również komórki naszego organizmu. Hamują proces agregacji płytek krwi - zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych i usprawniając pracę mózgu. Kwasy tłuszczowe omega - 3 i witamina E   Usprawniają pracę mózgu, witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiega arteriosklerozie i niektórym rodzajom nowotworów Kwas foliowy   Bierze udział w syntezie puryn i kwasów nukleinowych co za tym idzie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu. Kwas foliowy jest szczególnie ważny w okresie rozwoju płodowego. Umożliwia prawidłowy rozwój ce