Tłuszcze nasycone :
Są to związki, które w swoim łańcuchu nie posiadają wiązań podwójnych, co za tym idzie ich cząsteczki są sztywne i najbardziej trwałe spośród tłuszczowców. Do nich zaliczamy tłuszcze o konsystencji stałej - zwierzęce. Popularnym wyjątkiem jest olej kokosowy
( 98% stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, występuje w konsystencji płynnej w temperaturze pokojowej ).
Są to związki, które w swoim łańcuchu nie posiadają wiązań podwójnych, co za tym idzie ich cząsteczki są sztywne i najbardziej trwałe spośród tłuszczowców. Do nich zaliczamy tłuszcze o konsystencji stałej - zwierzęce. Popularnym wyjątkiem jest olej kokosowy
( 98% stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, występuje w konsystencji płynnej w temperaturze pokojowej ).
Dlaczego ich potrzebujemy ?
- Najbardziej skondensowane źródło energii – 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal (dla porównania białka i węglowodany dostarczają 4 kcal). Stanowią długofalowy zapas materiału energetycznego organizmu, z którego ustrój może korzystać np. w okresie niedoboru składników pokarmowych bądź przy ciężkiej pracy fizycznej.
- Funkcja strukturalna – substancji białej mózgu i materiał budulcowy błon komórkowych (usztywniają błony biologiczne - zachowując ich szczelność, ale zmniejszają elastyczność)
- Hamują skurcze żołądka i wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego.
- Ochrona i stabilizacja narządów wewnętrznych.
- Ochrona przed nadmierną utratą ciepła (tłuszcz podskórny).
- Nośnik witamin w nich rozpuszczalnych - witaminy A,D,E,K
- Prekursory hormonów steroidowych kory nadnerczy oraz hormonów płciowych
- Nośnik smaku
Normy spożycia tłuszczów nasyconych
Dzienne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno przekraczać 10 % całodziennej racji kalorycznej pożywienia. U osób zagrożonych występowaniem chorób układu krążenia (np.: nadciśnienie, niedokrwienna choroba mięśnia sercowego, miażdżyca, zakrzepica) ich udział nie może być większy niż 7 %.
Konsekwencje nadmiernego spożycia
- zwiększenie poziom cholesterolu (frakcji LDL) oraz triglicerydów w surowicy, co przyczynia się do rozwoju zmian aterogennych (miażdżycowych) oraz wzrost agregacji płytek krwi - ryzyko zawałów serca, wylewów, udarów mózgu, rozwój chorób neurodegeneracyjnych
- nowotwory (nadmiar kwasów tłuszczowych nasyconych koreluje dodatnio z rakiem okrężnicy, gruczołu piersiowego oraz prostaty)
- stłuszczenie narządów
- zaburzenia pracy układu rozrodczego
- rozwój otyłości - osoby otyłe mają 4 krotnie wyższe ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego niż osoby zdrowe
- zwiększone ryzyko chorób układu kostno-szkieletowego (zwyrodnienia stawów)
- wzrost insulinooporności tkanek, a w konsekwencji rozwój cukrzycy typu II
- problemy hormonalne
- zaburzenia psychosocjologiczne
- bezdech senny
Źródła tłuszczów nasyconych
- masło, smalec, słonina, łój zwierzęcy
- olej kokosowy, olej palmowy
- podroby np. nerki, wątroba
- śmietana
- żółtka jaj
- wyroby mięsne typu salami, pasztety, kaszanki, boczki, parówki
- słone i słodkie przekąski (obfitują w tłuszcze nasycone ukryte) - krakersy, paluszki, chipsy, ciastka, wyroby czekoladowe
- fast foody
Dane statystyczne :
Mówiąc o tłuszczach nie wolno pominąć wysokiej liczby osób otyłych, szczególnie zatrważające są ostatnie statystyki.
NADWAGA ( BMI 25,0 - 29,9 )
2000
|
2005
|
2014
| |
KOBIETY
|
28%
|
49%
|
60,5%
|
MĘŻCZYŹNI
|
41%
|
62%
|
68,2%
|
źródło: Zespół ds. leczenia otyłości u osób dorosłych Polskiego Towarzystwa Dietetyki: Gajewska D, Myszkowska-Ryciak J, Lange E, Gudej S, Pałkowska-Goździk E, Bronkowska M, Piekło B, Łuszczki E, Kret M, Białek-Dratwa A, Pachocka L, Sobczak-Czynsz A. Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2015. Dietetyka 2015 vol.8, Wyd. Spec.
OTYŁOŚĆ ( BMI 30,0 - 39,9 )
2000
|
2005
|
2014
| |
KOBIETY
|
18,9%
|
22%
|
29,1%
|
MĘŻCZYŹNI
|
15,4%
|
21%
|
24,8%
|
źródło: Zespół ds. leczenia otyłości u osób dorosłych Polskiego Towarzystwa Dietetyki: Gajewska D, Myszkowska-Ryciak J, Lange E, Gudej S, Pałkowska-Goździk E, Bronkowska M, Piekło B, Łuszczki E, Kret M, Białek-Dratwa A, Pachocka L, Sobczak-Czynsz A. Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2015. Dietetyka 2015 vol.8, Wyd. Spec.
NADMIERNA MASA CIAŁA WŚRÓD DZIECI
2002
|
2006
|
2010
| |
11-latki
| |||
Chłopcy
|
20,8%
|
21,2%
|
25,4%
|
Dziewczęta
|
16,5%
|
15,9%
|
17,9%
|
13-latki
| |||
Chłopcy
|
16,9%
|
17,1%
|
21,9%
|
Dziewczęta
|
10,3%
|
10,6%
|
14,7%
|
15-latki
| |||
Chłopcy
|
11,7%
|
15,8%
|
17,5%
|
Dziewczęta
|
9,2%
|
8,6%
|
11,1%
|
źródło: Mazur A.,Epidemiologia nadwagi i otyłości u dzieci na świecie, w europie i w Polsce, 2011
Powyższe statystyki nie znalazły się tutaj przypadkiem. Wiadomym jest nie od dziś, że głównym powodem nadmiernej masy ciała wśród społeczeństwa jest zbyt duża podaż tłuszczów w diecie, czyt.: dieta obfitująca w fast-foody i żywność wysoko przetworzoną. Według badań Zdrojewskiego i wsp., liczba osób otyłych wzrośnie z 22% do 33%, czyli z 6,5 mln do ponad 9 mln w 2035 roku.
W taki obrazowy sposób, chciałyśmy pokazać Wam czym skutkuje nadmierna konsumpcja tłuszczów nasyconych. Oczywiście, nie należy zapominać funkcjach jakie pełnią w naszym organizmie. Miejmy na uwadze, że w czołówce chorób o najwyższym wskaźniku umieralności znajdują się choroby układu sercowo - naczyniowego. Najczęstszą przyczyną rozwoju owych schorzeń, jest nadmierna podaż tłuszczów nasyconych w naszej diecie. Dlatego też, konieczne jest ograniczenie ich spożycia do bezpiecznych norm.
Bibliografia :
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka., Tłuszcze s. 65, Wydawnictwo Lekarski PZWL, 2007
- Gawęcki J., Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu., Tłuszcza s. 181 - 200, PWN 2010
- Gawęcki J., Mossor - Pietraszewska T., Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu., PWN 2004
- Gawęcki J., Roszkowski W., Żywienie człowieka a zdrowie publiczne., Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych s. 94-96, PWN 2012
- Wolańska D., Kłosiewicz-Latoszek L., Rocz Panstw Zakl Hig, struktura spożycia kwasów tłuszczowych a profil lipidowy u osób z nadwagą i otyłością, 2012, 63, Nr 2, s. 155 - 162
- Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, 2015
Komentarze
Prześlij komentarz